Γαλακτομπούρεκο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1/2 κιλό
φύλλο μπακλαβά
φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο, μπορεί να χρειαστείτε κι άλλο για να αλείψετε τα φύλλα
Για την κρέμα
1 κιλό γάλα φρέσκο
25Ο γραμμάρια ζάχαρη
12Ο γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
4 κρόκους αυγών ολόκληρα αυγά
κουταλιές σούπας φουσκωτές ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, εκτός αν έχετε ξύσμα από περγαμόντο που είναι υπέροχοΣιρόπι75Ο γραμμάρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερού νερό 1/2 λεμόνι ολόκληρο
Οδηγίες
Βάζετε το γάλα κρύο μέσα σε μια κατσαρόλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Ία βάζετε επάνω στην εστία της κουζίνας και την ανάβετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, με προσοχή ώστε να μην κολλήσει.
Φτιάχνετε τη κρέμα. Μόλις πήξει η κρέμα τη βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε πολύ καλά. Παίρνετε ένα μακρόστενο ταψί 25×35, το βουτυρώνετε και βάζετε μέσα τα φύλλα του μπακλαβά, ένα-ένα αφού πρώτα τα βουτυρώσετε. Μόλις στρώσετε τα μισά, ρίχνετε τη κρέμα. Πάνω από τη κρέμα απλώνετε πάλι ένα-ένα τα φύλλα βουτυρώνοντας καλά-καλά το κάθε φύλλο, και έτσι στρώνετε και τα υπόλοιπα μισά φύλλα. Μόνο που βάζετε τα φύλλα τσαλακωμένα και όχι απλωτά γιατί έτσι γίνεται το γαλακτομπούρεκο πιο αφράτο. Το τελευταίο φύλλο το βάζετε απλωτό και το βουτυρώνετε. Το κόβετε σε οριζόντιες λωρίδες και βάζετε το γλυκό στο φούρνο να ψηθεί στους 160° C για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζετε. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα αφήνετε 10-15 λεπτά
περίπου και το σβήνετε. Το σιρόπι για το γαλακτομπούρεκο πρέπει να γίνει πηκτό. Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, βγάζετε το λεμόνι από το σιρόπι και το ρίχνετε αμέσως στο καυτό γαλακτομπούρεκο. Το αφήνετε να κρυώσει, και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσετε, γιατί θα μαλακώσει το φύλλο. Το κόβετε κομματάκια και το σερβίρετε. Αν σας αρέσει, το πασπαλίζετε με μπόλικη
κανέλλα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;