Τα έφτιαχνε η κυρά Λένη, γυναίκα του Ξυπόλητου, ψαρά και αργότερα και ιδιοκτήτη της ψαροταβέρνας με το ομώνυμο όνομα στην Άρτεμιδα στη
Ραφήνα, ψαροταβέρνα που υφίσταται ακόμη. Τα καλαμάρια τα έπιανε ο άντρας κι εκείνη τα μαγείρευε μοναδικά! Αποτελούν ωραιότατο ορεκτικό, ή μέρος ενός πλουσιότερου γεύματος.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
4 μεγάλα καλαμάρια για ψητά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
3 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μπλέντερ ή αν δεν είναι η εποχή τους 200γρ. κονσέρβα κονκασέ
μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
μια πρέζα πάπρικα
λίγο κόκκινο καυτερό κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Είτε ζητάτε από τον ψαρά που αγοράσατε τα καλαμάρια να σας τα καθαρίσει είτε τα καθαρίζετε μόνοι σας. Ξεχωρίστε τα πλοκάμια και ψιλοκόψτε τα. Σε ένα τηγάνι σωτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέστε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, σωτάρετέ τα όλα μαζί για λίγο ακόμη και σβήστε τα με το λευκό κρασί. Αφήστε λίγο να εξατμιστεί, στη συνέχεια προσθέστε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το καυτερό πιπέρι.
Σιγοβράστε τη γέμιση μέχρι να δέσει η σάλτσα και στο τέλος προσθέστε το μαϊντανό. Η γέμιση δεν πρέπει να έχει πολλά ζουμιά.Με αυτήν γεμίστε τα καλαμάρια και ράψτε τα με μια μεγάλη βελόνα και χοντρή κλωστή. Ψήστε τα γεμισμένα καλαμάρια σε ψησταριά ή αν μπορείτε ιδανικά στα κάρβουνα.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art de la table
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;