Σύμφωνα με τις τελευταίες συγκλίνουσες πληροφορίες από ελληνικής και βουλγαρικής πλευράς η πυρκαγιά στο Παπίκιο οριοθετήθηκε με ένα μικρό μέτωπο δύο εστιών στην ελληνική πλευρά .
Σήμερα 130 πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό, κυνηγοί και εθελοντές συμμετείχαν στην Βουλγαρική πλευρά σε επιχείριση εκκαθάρισης και δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης σε βάθος 3 χλμ προκειμένου ν’αποτραπεί ενδεχόμενη επέκταση εκ νέου στην γείτονα.
20 ημέρες μετά την καταστροφή στο Παπίκιο, υπάρχουν ερωτήματα αναπάντητα.Από τις απαντήσεις, βεβαίως, θ’αναδειχθεί η πραγματική αλήθεια για το τί συνέβη…
1.Γιατί υποτιμήθηκε τις πρώτες ημέρες η φωτιά;
2.Ποιός ο συντονισμός των τοπικών αρχόντων, παραγόντων, αρμοδίων; Ποιά ενημέρωση έστελναν στην Αθήνα οι εδώ αρμόδιοι;
3.Γιατί χάθηκαν 13 ημέρες και η φωτιά από εκεί που αντιμετωπιζόταν, κατέκαψε συνολικά πλέον των 25000 στρεμμάτων και πέρασε και στην Βουλγαρία;
4.Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με παρελάσεις κι επιδείξεις;
5. Που ήταν η ΓΓΠΠ; Γιατί ο ΓΓ Β. Παπαγεωργίου δεν ήρθε από την αρχή εδω; Ο Υπουργός;
6. Γιατί δεν κινητοποιήθηκαν το κρίσιμο 10ήμερο τα εναέρια;
7.ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 13 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΜΟΔΕ-Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΤΑΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕ 7 ΩΡΕΣ ΔΡΟΜΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ;
8. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ΕΞΑΡΧΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΞΕΝΩΝΕΣ;
9. ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΑΣΜΟΥ, Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΠΠ; Για να ξεκαθαρίσουμε οτι Οι Δήμοι ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ κι ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ για τις δικές τους εκτάσεις, τους κοινόχρηστους χώρους, κάποια (όχι όλα) περιαστικά πάρκα και άλση, καθώς ΚΑΙ την ευθύνη να κινηθούν οι διαδικασίες για να καθαριστούν ιδιωτικά οικόπεδα ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.. Τα υπόλοιπα ειναι δουλεια του Υπουργειου Κλιματικης Προστασίας
10. Γιατί η πρώτη επίσημη , θεσμική ας πούμε ενημέρωση, στο επιχειρησιακό κέντρο έγινε μόνον κατοπιν αιτήματος του Ιλχάν Αχμέτ; Γιατί δεν συγκροτήθηκε μία task force από Ροδόπη με κοινό στόχο; [την απάντηση θα την βρείτε στις φωτογραφίες των παρελάσεων, των επιδείξεων και του πυροτουριστικού πικ-νικ.
12.Η φωτιά ξεκίνησε ήδη από τις 17/10 με την νέα εστία να ξεσπά την 21-22 Οκτωβρίου. Η πρώτη εστία καταγράφηκε στο όρος Παπίκιο στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης. Μετά από ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ στις 31 Οκτωβρίου πέρασε τα σύνορα με τη Βουλγαρία στην περιοχή του νοτιότερου σημείου της χώρας του όρους Βεϊκάτα.Μια μέρα αργότερα, Βούλγαροι πυροσβέστες και δασολόγοι κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες. Δύο ημέρες αργότερα – στις 2 Νοεμβρίου, η φωτιά διέσχισε ξανά την επικράτειά , πιο ισχυρή και σε πολλά σημεία το μέτωπό της έφτασε τα 25 χιλιόμετρα.
13. Σήμερα 9/11/2022 123 πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι, εθελοντές και ντόπιος πληθυσμός φαίνεται ότι κατάφεραν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.
14. Το ερώτημα είναι ποιός ο διασυνοριακός συντονισμός;πότε , ποιοί και πώς επικοινώνησαν με τους Βουλγάρους σε θεσμικό επίπεδο;
15. Ισχύει η καταγγελία του κ. Κώστα Κατσιμίγα σύμφωνα με την οποία «Οι Βούλγαροι βρίσκονται ήδη σε απόγνωση και ψάχνουν μάταια να βρουν διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά, πράγμα που γινόταν με μεγάλη επιτυχία μέχρι το όχι και τόσο μακρινό 2014. Γιατί άραγε;»
https://www.efsyn.gr/…/366075_rodopi-ektheti-i…
16. Ποιές ακριβώς ήταν οι ενέργειες της ΙΜΜΚ όλο αυτό το χρονικό διάστημα;
17. Ποιές ακριβώς ήταν οι ενέργειες των αστέρων της πολιτικής ζωής του Ιάσμου;
18. Ποιές ακριβώς ήταν οι ενέργειες του Ευρυπίδη Στυλιανίδη;
19. Γιατί ο Τάκης Χαρίτου μίλαγε σε μία άδεια αίθουσα κοινοβουλίου; Που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ;
21. Γιατί οι ΕΔ καθυστερημένα εντάχθηκαν στον σχεδιασμό;
22. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι εθελοντές της περιοχής;
23.Κανένα νέο από την Αποκεντρωμένη;
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΟΤΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΠΑΛΑΙΨΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΠΑΣΤΟ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ…………