Δανία: Το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει γονείς και δασκάλους

20 Απριλίου 202001:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τα παιδιά έως έντεκα ετών στην Δανία επιστρέφουν στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς η κυβέρνηση γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που χαλαρώνει τους περιορισμούς του κορονοϊού στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Να υπενθυμίσουμε πως η Δανία είναι η πρώτη που αποφάσισε να μπει λουκέτο στα σχολεία εξαιτίας της πανδημίας και έτσι οι μαθητές σταμάτησαν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους από τις 12 Μαρτίου

  • Επιτράπηκε στα σχολεία να αποφασίσουν πώς θα ρυθμίσουν το κύριο προαπαιτούμενο: ότι οι μαθητές θα έχουν μεταξύ τους απόσταση 2 μέτρων.
  • Σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι τάξεις έχουν χωριστεί στα δύο, με ένα δάσκαλο για κάθε 10 ή 11 μαθητές.
  • Τα παιδιά βρίσκονται έξω, όσο γίνεται περισσότερο, ακόμα και για ορισμένα μαθήματα, και παίζουν αποκλειστικά σε υποομάδες με συμμαθητές τους, για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοιού.
  • Σε ορισμένους μαθητές δόθηκε μικρότερης διάρκειας σχολική ημέρα ώστε να μπορέσουν άλλοι να έχουν πρόσβαση διαφορετικές ώρες.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν.

Όλα τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου.

Στην Δανία μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 299 θάνατοι και 6.681 επιβεβαιωμένα κρούσματα λόγω του κορονοϊού. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου μολυσματικών ασθενειών του SSI δήλωσε ότι η Δανία κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα από 2,6 άτομα -στις 12 Μαρτίου – σε 0,6 σήμερα.

Ακόμη κι αν τα ποσοστά της μόλυνσης θεωρούνται ότι είναι χαμηλά, ωστόσο όσοι τάσσονται κατά της νέας απόφασης προειδοποιούν πως η στρατηγική είναι επικίνδυνη.

«Είμαστε όλοι μας ανήσυχοι και θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως τηρούμε τους κανόνες υγιεινής», δήλωσε μιλώντας στο BBC εκπρόσωπος της Ένωσης Παιδαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων στην Δανία.

«Πλένουμε τα χέρια μας πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, ωστόσο δεν έχουμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, μιας και έχουμε να κάνουμε με παιδιά», είπε επίσης.

Ιδιαίτερα δραστήρια είναι και μία “αντιδραστική” ομάδα στο facebook με 40 χιλιάδες μέλη, η οποία ονομάζεται “το παιδί μου δεν θα γίνει πειραματόζωο για την covid-19” κι αρκετοί γονείς επέλεξαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Το Σάββατο 18/4 σε σχετική επιστολή που προωθήθηκε προς την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο , έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες καθαριότητας, τα προβλήματα που προκύπτουν με την χρήση αντισηπτικών τζελ και άλλες καθημερινές πρακτικές δυσκολίες που σχετίζονται ως επί το πλείστον με την τήρηση της υγιεινής.

Att. Børnenes Minister

Αρθρογράφος