Το Γερμανικό Σχέδιο για τα Βαλκάνια 2014-2018

1 Σεπτεμβρίου 201410:26

Στις 28/8/2014 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άγκελας Μέρκελ η πρώτη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών, των ΥΠ.ΕΞ. και τον ΥΠ.ΟΙΚ της Αλβανίας, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Κροατίας, «Κοσσυφοπεδίου», ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας. Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΕ, της Αυστρίας (που θα φιλοξενήσει την επόμενη Διάσκεψη) και της Γαλλίας.

Όσο κι αν στα ελληνικά μέσα ενημέρωση υποβαθμίσθηκε το συγκεκριμένο γεγονός δεν συνέβη το ίδιο και στον υπόλοιπο κόσμο και βεβαίως στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπου το θέμα της Διάσκεψης του Βερολίνου αποτελούσε πρώτο ζήτημα για πολλές εβδομάδες.

Τα Δυτικά Βαλκάνια αποκτούν ξανά ενδιαφέρον για τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη ειδικά σε αυτή την φάση μιας νέας γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αναδιάρθρωσης στα πλαίσια του ρωσο-αμερικανικού ενεργειακού ανταγωνισμού και της defacto αλλαγής συνόρων στην περιοχή μας.

IVICA DACIC

 Στο κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε με το τέλος της Διάσκεψης, σε 18 σημεία παρουσιάζεται το σχέδιο και το σκεπτικό της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής για την περιοχή μας , το οποίο και συνοψίζεται στα ακόλουθα:

 

  1. Δημιουργείται ένα πλαίσιο εργασίας για την προσεχή τετραετία (2014-2018) προκειμένου να πραγματοποιηθεί πραγματική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, στην επίλυση των διμερών ζητημάτων και στην επίτευξη της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις κοινωνίες/κοινότητες της περιοχής με έμφαση πάντα στην περιφερειακή συνεργασία και την βιώσιμη ανάπτυξη.
  2. Κάθε χρόνο θα πραγματοποιείται Διάσκεψη και σε διαφορετική χώρα με την Αυστρία να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την επόμενη το 2015 προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που θα έχει συντελεσθεί την προηγούμενη περίοδο.
  3. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εφόσον αυτές πληρούν όλα τα ενταξιακά κριτήρια και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρει τις χώρες της περιοχής πιο κοντά στην Ε.Ε. και μέσω των προενταξιακών εργαλείων τύπου ΙΡΑ.
  4. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς και της κατάστασης που επικρατεί στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη με την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει προθυμία για «συνθηκολόγηση», αμοιβαία κατανόηση και προθυμία για επίλυση των διμερών διαφορών αφού η επίλυση «εσωτερικών πολιτικών διαφορών» στέκεται εμπόδιο στην περιφερειακή συνεργασία.
  5. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε περιφερειακές οργανώσεις όπως το RegionalCooperationCouncil και την Κοινωνία των Πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την επίτευξη συνθηκών αποτελεσματικής διοίκησης, την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης κοκ
  6. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την δημοκρατική λειτουργία των μέσων ενημέρωση και γι’αυτό το λόγο θα αναλάβει την εκπαίδευση 12 δημοσιογράφων από κάθε χώρα των Βαλκανίων στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος της Διάσκεψης.
  7. Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και η οικονομική πρόοδος των πολιτών επιτυγχάνεται μόνον μέσω ελεύθερης αγοράς και ξένων επενδύσεων και βασικός θα είναι ο ρόλος που θα αναλάβει ο οργανισμός GermanyTrade & Invest.
  8. Επίσης ενισχύεται η εξαγωγική ικανότητα των Βαλκανίων μέσω ανάλογης πρωτοβουλίας εντός του 2015 καθώς και η ανταγωνιστικότητα καθώς η Γερμανική Επιχειρηματική Κοινότητα στα Βαλκάνια θα προωθήσει ανάλογες προσπάθειες και πρωτοβουλίες με πρώτη αυτήν της περιφερειακής διάσκεψης στο Μαυροβούνιο τον Σεπτέμβριο του 2014.
  9. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική η οποία είναι άλλωστε ιδιαίτερης σημασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και για αυτό προτείνται η δημιουργία πλαισίου εργασίας για την Ενεργειακή Κοινότητα της ΝΑ Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργασθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

berlin2

Για το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης που έγινε στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια και της ιδιαίτερης αναφοράς του στην υπόθεση της ΠΓΔΜ ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κούτρας τόνισε: «Η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

» Η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα.

» Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας.

» Ως εκ τούτου, ένα θέμα σχετιζόμενο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα γενικής εφαρμογής κριτήρια της Κοπεγχάγης. Άλλωστε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα εκκρεμούν και αλλά κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα τελευταία σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης ζητείται «να λυθεί το θέμα επειγόντως και με διάθεση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές».

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr